Een passie voor de ouderenzorg
Denise wist al op jonge leeftijd dat ze in de zorg wilde werken. Vanaf haar zestiende zette ze haar eerste stappen in de ouderenzorg, waar ze zich al snel aangetrokken voelde tot het werken met ouderen. De keuze voor een psychogeriatrische afdeling was een bewuste. “Het ziektebeeld van dementie intrigeerde me, en ik wilde iets betekenen voor deze kwetsbare doelgroep.”
Als verzorgende IG heeft Denise een veelzijdige rol. Ze biedt persoonlijke zorg, stelt zorgplannen op, dient medicatie toe en begeleidt bewoners in hun dagelijks leven. Daarnaast is ze ergocoach, waarbij ze adviseert over ergonomische verbeteringen op de afdeling en de juiste houding voor medewerkers. Ook begeleidt ze leerlingen, om haar kennis en enthousiasme voor het vak door te geven aan de volgende generatie zorgprofessionals.
Kleine gebaren, grote impact
Voor Denise draait goede zorg niet alleen om medische handelingen, maar vooral om het creëren van een zinvolle dag voor de bewoners. “Je verdiept je in hun achtergrond en interesses, vaak in samenwerking met familie. Dat kan iets kleins zijn, zoals een bos bloemen neerzetten voor iemand die van bloemen houdt, of iets groters, zoals het regelen van een oldtimerrit voor een liefhebber van klassieke auto’s. Op zulke momenten zie je echt hoe ze opleven.”
Eén van de meest bijzondere momenten in haar werk bevestigde voor haar hoe belangrijk haar aanwezigheid is. “Vanwege hun ziekte weten veel cliënten niet hoe ik heet, maar toen ik laatst de afdeling binnenkwam, riep een bewoner enthousiast: ‘Oh, ben je er!’ Een andere bewoner keek me aan en vroeg: ‘Je blijft toch wel?’ Dat raakte me enorm. Het laat zien dat ze misschien niet mijn naam onthouden, maar dat ze wel voelen dat ik bij hen hoor.”
Een waardevolle roeping
Denise moedigt iedereen met een hart voor de zorg aan om de stap te zetten en in de ouderenzorg te gaan werken. “Het werk in de zorg is zoveel meer dan alleen de basiszorg. Je maakt écht een verschil in iemands leven. Je bent een aanspreekpunt voor de familie, je stelt zorgplannen op, je biedt emotionele steun en je zorgt ervoor dat bewoners zich veilig en begrepen voelen. Het complete plaatje maakt het zo waardevol.”