“De persoonlijke connectie maakt dit werk zo waardevol” - Zorggroep Ter Weel
Direct contact
Terug

“De persoonlijke connectie maakt dit werk zo waardevol”

Een werkdag in de wijkverpleging: Jamie vertelt

Met een passie voor de zorg en een veelzijdige loopbaan in zowel het ziekenhuis als de thuiszorg, zet Jamie zich dagelijks in voor haar cliënten bij Zorggroep Ter Weel in Krabbendijke. Ze werkt inmiddels ruim 2,5 jaar als wijkverpleegkundige. “Ik heb tijdens mijn verpleegkundige opleiding vier jaar na schooltijd bij Ter Weel gewerkt. Na mijn mbo-diploma ben ik in het ziekenhuis gaan werken en heb ik mijn hbo Verpleegkunde gehaald. Toen ik de vacature voor wijkverpleegkundige bij Ter Weel voorbij zag komen, wist ik: dit is de volgende stap voor mij.”

Van ochtendzorg tot werkoverleg

Elke werkdag begint anders voor Jamie. “We bieden thuiszorg aan zo’n 25 cliënten in een appartementencomplex van Beveland Wonen. De zorg is breed: van wondzorg en medicatie tot contact met artsen en het opstellen van zorgplannen.”

Twee ochtenden per week start Jamie om 07:15 uur met de ochtendzorg. “Ik begin met een kop thee en ga meteen de werkvloer op om cliënten te verzorgen en extra zorgbehoeften te signaleren.” Daarna volgt een koffiemoment, waarna ze naar kantoor gaat om telefoontjes te plegen, gesprekken met zorgverleners en familie in te plannen en aan thuiszorgprojecten binnen Ter Weel te werken.

Op andere dagen start ze direct achter haar computer, maar springt bij als dat nodig is. “We werken met vaste mobiele telefoons waarop we zorgroutes, dossiers en medicatie bijhouden. Ons rooster maken we als team zelf, wat erg fijn werkt.”

Tijdens pauzes zijn Jamie haar collega’s in het restaurant te vinden. “Dat is niet alleen gezellig, maar houdt ook de lijntjes kort.”

Het belang van zorg op maat

Wat maakt werken in de ouderenzorg zo bijzonder? Voor Jamie is het de combinatie van zorg en persoonlijke aandacht. “Het mooie aan deze functie is de afwisseling tussen kantoorwerk en meedraaien in de zorg. Daarnaast werken we hier met het Volledig Pakket Thuis (VPT), een concept dat bij veel zorginstellingen nog in de kinderschoenen staat. Hier draaien we het al vier jaar. We zijn als wijkverpleegkundigen vaak de laatste die ‘binnenkomen’. Er wordt eerst gekeken naar wat de cliënt zelf kan en wat het netwerk kan betekenen. Pas daarna wordt bekeken welke zorg wij kunnen leveren. Dat is de toekomst: omdenken en zorg op maat bieden.

Daarnaast waardeert Jamie de bijzondere band die ze met cliënten opbouwt. “Ze vragen me regelmatig hoe mijn verbouwing gaat of hoe mijn vakantie was. Dat laat zien hoe betrokken ze zijn en dat ze je echt leren kennen. Die persoonlijke connectie maakt dit werk zo waardevol.”