“De dankbaarheid en de persoonlijke band die je opbouwt, is heel bijzonder" - Zorggroep Ter Weel
Direct contact
Terug

“De dankbaarheid en de persoonlijke band die je opbouwt, is heel bijzonder”

Van weekendbaan naar verpleegkundige

Sommige mensen weten al vroeg waar hun passie ligt. Voor Luna was dat zonder twijfel de ouderenzorg. Op haar vijftiende startte ze de opleiding Verzorgende IG en begon ze in het weekend als medewerker wonen bij Zorggroep Ter Weel. Nu, ruim vijf jaar later, heeft ze zich ontwikkeld tot zorgprofessional en volgt ze de opleiding tot verpleegkundige via de BBL-route. “Wat je terugkrijgt van de cliënten, de dankbaarheid en de persoonlijke band die je opbouwt, dat is gewoon heel mooi om te zien en te voelen.”

Een bewuste keuze voor de ouderenzorg

Luna groeide op met de zorg. Via haar moeder, die als zorgcoördinator bij Zorggroep Ter Weel werkt, kwam ze al vroeg in aanraking met de ouderenzorg. Tijdens haar opleiding deed ze ervaring op als helpende bij verschillende locaties, waaronder AbbekindersPark en Sint Maarten in de Groe. In haar laatste jaar werd ze gevraagd of ze op de Parkinson-afdeling wilde blijven werken. “Die specialisatie vond ik enorm interessant. Ik wilde me er verder in verdiepen, en na het behalen van mijn diploma ben ik hier gebleven.”

Om haar kennis uit te breiden, volgde Luna een Parkinson-cursus, waarin ze leerde hoe ze cliënten met deze aandoening nog beter kon begeleiden. Maar ze bleef ambitieus! “Ik wilde meer verdieping, meer weten over verpleegtechnische handelingen en klinisch redeneren.” Die motivatie bracht haar in augustus 2023 tot een nieuwe stap: de opleiding tot verpleegkundige via Zorggroep Ter Weel.

Leren en werken in de praktijk

Luna combineert haar opleiding met haar werk op de Parkinson-afdeling. Eén dag per week volgt ze les op het Hoornbeek College, terwijl ze op de werkvloer haar nieuwe vaardigheden in de praktijk brengt. “Omdat ik al als verzorgende IG werkte, ben ik direct in het derde jaar ingestroomd en doe ik nu zowel het derde als vierde jaar. Dat was in het begin even wennen, vooral voor mijn collega’s en mijzelf. Opeens had ik een andere rol.”

Naast haar dagelijkse zorgtaken oefent Luna verpleegtechnische handelingen onder begeleiding van de kwaliteitsverpleegkundige. “We plannen samen oefenmomenten in. Zij doet een handeling eerst voor, waarna ik deze een aantal keer oefen onder haar begeleiding. Zo leer ik stap voor stap de fijne kneepjes van het vak.”

Kleine geluksmomenten

Voor Luna draait goede zorg niet alleen om medische handelingen, maar vooral om kwaliteit van leven. “Ondanks de werkdruk is het belangrijk om even een momentje te nemen voor een cliënt. Gewoon een kort gesprekje, een luisterend oor of even samen lachen. Dat soort kleine dingen maken een groot verschil.”

Soms merkt ze dat haar werk meer impact heeft dan ze in eerste instantie zou denken. “Veel cliënten met Parkinson hebben geheugenproblemen, waardoor ze soms niet alles onthouden. Maar dan zie je toch herkenning in hun ogen of merk je dat ze opbloeien door iets kleins. Dat maakt het werk zo bijzonder.”

Een tip voor nieuwe zorgmedewerkers

Luna begeleidt zelf ook leerlingen en weet hoe spannend het kan zijn om te starten in de zorg. Haar advies? “Toon initiatief en stel vragen. Niemand weet in het begin alles, we hebben het allemaal moeten leren. Als je twijfelt of de zorg iets voor jou is, loop dan gewoon een dagje mee. Dan voel je vanzelf of dit bij je past.”