Abbekinderspark
De afdeling AbbekindersPark van Zorggroep Ter Weel is gespecialiseerd in de ziekte van Parkinson. Deze Parkinsonafdeling is onderdeel van de somatische afdeling Abbekindershof, van locatie Ter Weel Goes. AbbekindersPark is een kleinschalige woongroep waar acht cliënten met de ziekte van Parkinson verblijven. Elke cliënt heeft een eigen kamer en daarnaast is er een gezamenlijke huiskamer en een ruime gang waar beweegactiviteiten plaatsvinden.
De ziekte van Parkinson is een hersenaandoening, met een grillig ziektebeeld. De ziekte kan bijvoorbeeld trillen, moeite met bewegen en geheugenproblemen veroorzaken. Ook klachten als trager denken, slaapproblemen, stemmingsproblemen en obstipatie komen vaak voor. Goede begeleiding en ondersteuning maakt daarbij veel verschil. Dat is precies wat AbbekindersPark cliënten met deze ziekte kan bieden.
Wat AbbekindersPark bijzonder maakt
- De zorg en ondersteuning is helemaal afgestemd op de persoonlijke situatie: de medewerkers kennen de cliënt echt en kunnen goed omgaan met de verschillen per dag en per cliënt.
- De medewerkers herkennen direct symptomen van de ziekte en bijwerkingen van medicijnen.
- Cliënten krijgen snel de juiste behandeling: het deskundigheidsniveau is hoog.
Omgang met Ziekte van Parkinson
In de dagelijkse begeleiding wordt rekening gehouden met de specifieke uitingsvorm van de verschijnselen bij elke cliënt, zodat de cliënt zo min mogelijk ongemak van de ziekte ondervindt. Er is bijvoorbeeld veel aandacht voor de toediening van medicatie: de juiste medicatie, op het juiste tijdstip in de juiste dosering. Hiermee kunnen we de beleving van de ziekte positief beïnvloeden.
Verder wordt er veel rekening gehouden met het eigen tempo van de cliënt. Minstens zo belangrijk is de aandacht voor aspecten als spreken, slikken, slapen, beleven van hallucinaties, etc. Deze aspecten kunnen erg bepalend zijn voor de kwaliteit van leven. Ook is er aandacht en ruimte voor de mogelijke frustratie over de beperkingen en het verlies van vertrouwen in, en controle over het functioneren van het eigen lichaam.
Beweegtherapie
Dagelijkse deelname aan beweegactiviteiten in groepsverband op de afdeling (m.u.v. zon- en feestdagen) maakt onderdeel uit van het verblijf op AbbekindersPark. De beweegactiviteiten worden gegeven door Parkinson-geschoolde beweegspecialisten. Fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in de ziekte van Parkinson, geven daarnaast ook individuele therapie.
Het team
Het team op AbbekindersPark bestaat uit onder andere verzorgenden en verpleegkundigen, de fysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist, diëtist, psycholoog, maatschappelijk werker en beweegspecialist. De basisarts en Specialist Ouderengeneeskunde zijn de hoofdbehandelaar van de cliënt. Zij hebben een nauwe samenwerking met de neuroloog en de Parkinsonverpleegkundige van het ADRZ. De Specialist Ouderengeneeskunde en veel behandelaars zijn aangesloten bij ParkinsonNet. Andere betrokken medewerkers zijn gespecialiseerd in Parkinson middels een incompany-scholing.
‘Op deze afdeling hebben we alle kennis en kunde bij elkaar voor de zorg van mensen met Parkinson.’
Ankie Verstelle fysiotherapeut
Opname op AbbekindersPark
Wanneer het thuis niet meer gaat kan er door de mantelzorger, huisarts, neuroloog of een andere behandelaar een indicatie worden aangevraagd bij het CIZ. Dit bureau geeft zorg-indicaties af. Met een indicatie VV5 of hoger komt men in aanmerking voor opname op AbbekindersPark. Daarnaast is het een voorwaarde dat de dagelijkse deelname aan beweegtherapie van toegevoegde waarde gaat zijn. Wanneer opname wenselijk wordt, kunt u contact opnemen met maatschappelijk werk. Uw aanvraag zal besproken en beoordeeld worden binnen een multidisciplinair team. Daarna zal plaatsing op de wachtlijst voor AbbekindersPark of eventueel een andere afdeling volgen.
We vinden het erg belangrijk om de partner en/of familie tijdig en goed te informeren, te adviseren en (emotioneel) te ondersteunen. Dit draagt namelijk bij aan het welbevinden van de cliënt. Naast mantelzorgers spelen ook onze coördinatoren welbevinden een grote rol in het welbevinden van de cliënt.
Informatie over opnames
Voor specifieke informatie over bijvoorbeeld opnames, kunt u contact opnemen met het Maatschappelijk Werk van Ter Weel. U kunt hen bereiken via de receptie van Ter Weel Goes, telefoonnummer 0113 – 65 40 00, of via maatschappelijkwerk@terweel.nl.