Actueel

Ter Weel Onderneemt

Nummer 4 - December 2017

Wat is nu eigenlijk kennis? Kennis komt voor als Keltische meisjesnaam en betekent ‘Beeldschoon’. Een mooie gedachte als je bedenkt dat we kennis vooral zien als iets dat we weten en geleerd hebben, maar ook als je weet hoe mooi het is om kennis te ontwikkelen.

 

Is er nu veel veranderd op het gebied van kennis in de afgelopen jaren binnen de zorg? Kitty Proos is verzorgende binnen Zorggroep Ter Weel en werkt sinds 1976 bij onze organisatie. Zij kan als geen ander aangeven welke veranderingen de zorg qua kennis heeft doorgemaakt. Toen Kitty begon waren er nog meerpersoons slaapzalen, sommige met acht bewoners. Er waren nog geen inco-materialen, geen hoog-laagbedden, geen tilliften en iedere bewoner kreeg om half zeven zijn/haar ontbijt dat ’s nachts al was klaargezet. Zomers betekende dit dat de boterhammen met kaas of worst al lekker warm waren voordat het half zeven was. Met acht bewoners op een zaal, waarvan een flink aantal in klederdracht, was het aanpoten. Je had geen beschikking over piepers of telefoons, sterker nog: als je de vaste telefoon ’s nachts vergat om te zetten, had je een probleem en was je niet bereikbaar. Je liep op een bel. Nu heeft de technologie haar intrede gedaan en kun je via een iPad meekijken. En zo gaat er meer digitaal: je kunt een e-mail sturen in plaats van een briefje schrijven, via een tablet kun je de hele wereld binnen handbereik brengen en zelfs leren kan tegenwoordig digitaal. De net gestarte opleiding Zeeuwse Praktijkroute Ouderenzorg is hiervan een mooi voorbeeld: leerlingen leren in de praktijk, waarbij de docent vanuit school binnen de organisatie aanwezig is. Daarbij kunnen lessen vanuit huis of elders digitaal gevolgd worden.

 

Wat betekenen al deze veranderingen nu voor onze kennis? Is er anno 2017 meer kennis nodig om je vak uit te oefenen? Meer is niet het juiste woord, je hebt andere kennis nodig. Als Zorggroep Ter Weel willen we ons graag blijven ontwikkelen. Dat betekent ook voor alle medewerkers dat zij hun vaardigheden en competenties op peil houden en bijvoorbeeld deelnemen aan bij- en nascholingen. Komend jaar starten dan ook weer diverse opleidingen binnen de organisatie: van helpende naar verzorgende IG, opleiding GVP, werkbegeleiding, BHV, GRIP, gastvrijheid, rijvaardigheid, zomaar een greep uit dat wat ontwikkeld wordt aan kennis. Maar ondanks alle veranderingen blijft ons werk in de basis gelukkig mensenwerk, en blijft kennis naast liefde voor het vak de belangrijkste kennis die je nodig hebt!

 

Sandra Dirkzwager, Manager HRM, eigenaar van product-marktcombinatie ‘kennis’ én gastredacteur