Actueel

Zeeuwse Prakijkroute Ouderenzorg deze week gestart

Zeeuwse Prakijkroute Ouderenzorg deze week gestart

Het is de Zeeuwse zorg gelukt om voor komend schooljaar meer jongeren te interesseren voor een baan in de zorg. Een kwart meer studenten heeft zich aangemeld voor de nieuwe Zeeuwse Praktijkroute Ouderenzorg, die deze week van start is gegaan.   

 

Om precies te zijn maakten 10 leerlingen de overstap vanuit de reguliere bol-opleiding Verzorgende IG naar de Zeeuwse Praktijkroute Ouderenzorg (ZPO). Door extra wervingsactiviteiten vanuit de deelnemende zorgorganisaties, Scalda en ViaZorg, hebben zich vanaf mei nog eens 40 leerlingen ingeschreven voor de nieuwe opleiding. De studenten behoren bij de eerste lichting die de nieuwe praktijkroute gaan volgen.

 

Bij Zorggroep Ter Weel zijn 8 leerlingen gestart.

 

De Zeeuwse aanpak
Allévo, SVRZ, Zorggroep Ter Weel, WVO Zorg en ZorgSaam Zorggroep Zeeuws-Vlaanderen, de mbo- en hbo-organisaties Scalda en Hogeschool Zeeland, zorgkantoor CZ en ViaZorg ondertekenden op 14 maart 2017 een intentieverklaring samen met ministeries van VWS en OC&W, waarin ze hebben afgesproken dat meer mensen in de zorg gaan werken. Eén van de doelen was het zorgen voor meer en beter opgeleide medewerkers in de ouderenzorg.

 

De partijen hebben samen de Zeeuwse Praktijkroute Ouderenzorg ontwikkeld die Scalda (mbo) vanaf dit schooljaar aanbiedt. Vanaf volgend schooljaar wordt de ZPO doorontwikkeld in samenwerking met de Hogeschool Zeeland, waarbij zogenaamde leergemeenschappen worden geïntroduceerd. De zorgopleiding biedt dan onderwijs gericht op niveau 3 tot en met niveau 6. "Uit onderzoek blijkt dat er veel jongeren zijn die graag werken en leren in de praktijk", zegt Monica Roose, directeur ViaZorg en projectleider in Zeeland. "Daar hebben we op ingespeeld door jongeren in de zorginstelling te gaan opleiden, dus niet in de schoolbanken maar direct in de praktijk. Jongeren lopen per week 16 uur stage. Docenten verzorgen daarnaast 16 uur aan lessen, veelal op de zorglocatie. Dit gebeurt op innovatieve wijze met behulp van workshops, instructies, een-op-een begeleiding of lessen in virtuele klaslokalen. Leerlingen hebben de ruimte om hun eigen leerroute te volgen en kunnen hun eigen tempo bepalen. Ze ontvangen voor de stage een ruime maandelijkse vergoeding van € 500. En als ze willen, hebben ze direct een weekend- of vakantiebaan."

 

De PZC besteedde 7 september 2017 uitgebreid aandacht aan de Zeeuwse Praktijkroute Ouderenzorg middels een artikel in de krant en op haar website.

 

 

Terug naar overzicht